Monthly Archives: December 2011

HC Andersen och feminister

Man kan ju fråga sig hur många feminister som låtit sig inspireras av H C Andersens vackra och hemska konstsaga om den självuppoffrande sjöjungfrun. Inte så väldans många skulle jag gissa på. Den självständiga Ariel som drömmer om att bli människa, trotsar sin pappa och ta saken i egna händer och vinner prinsen vet jag med säkerhet har inspirerat i alla fall fem. När Ariel simmar runt i sin grotta och sjungande skanderar att hon vill till land och vara fri slår hon på stora feministslagordstrumman. Det tycker i alla fall klubben Döttrar på land, som uppkallat sig efter just efter textraden ”Döttrar på land stöttar varann och jag vill väldigt gärna byta. Slippa simma, bli en kvinna, redo att stå”. 80-talister som de är, så medger de att det bara började med en lätt fixering vid Ariel, men insåg sedan vilken feministisk slagkraft som filmen, och framförallt ”Hela min värld”- sången har, och hur väl de passade in på dem själva.

Originalet är inte alltid bättre. Det spelar inte alltid roll vilken som kom först. Kanske behöver man inte förvalta kulturarvet genom att reproducera det på exakt samma sätt om och om igen, och alltid hävda att boken är bättre än filmen. Det är väl en ganska bra idé att uppdatera en kvinnosyn med själutplånande offer från 1800-talets mitt och istället servera femåringar uppbyggliga kvinnoporträtt, även om detta ackompanjeras av musikalnummer i undervattensmiljö. Man ska aldrig underskatta vikten av att ha ett soundtrack till sin frigörelse. Disney borde förvalta kulturarvet på det här sättet lite oftare.

Vintern 2004

Var min vovve så här söt. Nu har han vuxit ur täcket och har andra värmande täcken. Även om jag enbart har täcken på honom för att han inte ska frysa, så skadar det väl inte om de är fina.